divorț

Nu în toate căsniciile curge lapte și miere. Fiecare cuplu are greutățile lui. Și fiecare familie nefericită e nefericită în felul ei, ca să-l cităm pe Tolstoi. Uneori, această nefericire devine o cruce prea greu de purtat. Din această cauză, ruptura dintre soți e inevitabilă și se ajunge la divorț.

            Acest lucru – trist, de altfel, pentru orice familie – nu trebuie să se finalizeze neapărat cu cu armele scoase în fața instanței judecătorești. Dacă ești pus și tu în fața unui divorț, poți apela cu încredere la Biroul Notarial „Civilis”. Nu numai că procedura notarială e mult mai rapidă și simplă decât în cazul unui proces, dar te va scuti și de multe bătăi de cap. Și, de asemenea, va ține cont și de bunăstarea generală a copiilor tăi minori. Însă, despre acest lucru vom vorbi puțin mai târziu.

Înregistrarea cererii de divorț

            Pentru început, e bine să știi că cererea de divorț se depune și de înregistrează personal de către ambii soți. Doar în cazuri excepționale, când unul dintre soți nu poate fi prezent, se poate prezenta o persoană împuternicită. Adică o persoană care trebuie să dețină o procură specială autentificată.      

            Apoi, se acordă un termen de reflecție de 30 de zile. Nu poți ști niciodată când te răzgândești. Când dragostea învinge și binele comun al familiei și al copiilor primează în fața celorlalte neajunsuri și neînțelegeri.

            După ce expiră acest termen de 30 de zile, ambii soți au obligația de a se prezenta personal la Biroul Notarial „Civilis”. Înainte de pronunțarea divorțului și de eliberarea documentului aferent, notarul public verifică dacă soții își mențin decizia de încheiere a căsătoriei. Și, bineînțeles, dacă consimțământul lor este liber și neviciat. Și niciuna dintre părți nu se află sub interdicție judecătorească. Odată ce sunt constatate aceste condiții, notarul public eliberează certificatul de divorț, fără să menționeze în vreun fel culpa soților.

Situația copiilor minori

În momentul divorțului, dacă ai unul sau mai mulți copii minori născuți din căsătorie, din afara ei ori adoptați, trebuie să te pui de comun acord cu partenerul tău asupra următoarelor aspecte:

  • numele de familie pe care aleg să îl poarte după divorț;
  • felul în care se exercită autoritatea părintească de către ambii părinți;
  • ce locuință se stabilește pentru copii după divorț;
  • modul în care comunicarea interpersonală dintre părintele separat și fiecare dintre copii continuă să fie păstrată;
  • ce contribuție concretă aduc părinții la cheltuielile de creștere, educație, învățătură și pregătire profesională a copiilor.

De asemenea, o altă clauză notarială pe care e important s-o reții este următoarea. Dacă minorii au peste 10 ani, conform prevederilor art. 264 din Codul civil, ei vor fi audiați în prezența ambilor părinți.

Îți poți imagina ce experiență traumatizantă pentru cei mici presupune un divorț. De aceea, e în interesul ambilor părinți să-i scutească de un stres suplimentar și inutil. Și să facă în așa fel ca tranziția către noua viață să fie cât mai lină și confortabilă cu putință. Biroul Notarial “Civilis” înțelege acest lucru. De aceea, e pregătit să intervină pentru a te scoate din orice hățiș birocratic în privința situației copiilor tăi minori.

Actele necesare

          În mod cert, nicio procedură notarială de divorț nu poate fi încheiată fără niște acte prealabile. Acestea sunt:

  • acte de identitate ale soților;
  • certificat de naștere;
  • certificat de căsătorie;
  • certificat de naștere al copilului minor rezultat din căsătorie

De asemenea, există și niște convenții matrimoniale, nu mai puțin importante, legate de regimul comunității legale de bunuri și regimul separației de bunuri.

Astfel, în cazul regimului comunității, bunurile comune pot fi împărțite, total sau în parte, prin act încheiat în formă autentică notarială. Dacă regimul comunității de bunuri încetează în urma divorțului, foștii soți rămân coproprietari în devălmășie asupra bunurilor comune. Nu pentru totdeauna, ci până la stabilirea cotei-părți ce revine fiecăruia.

Pe de altă parte, în cazul regimului separației de bunuri, fiecare soț este proprietar exclusiv în privința bunurilor dobândite înainte de încheierea căsătoriei. Precum și a celor pe care le dobândește în nume propriu după această dată. La încheierea acestui regim, fiecare soț are un drept de retenție asupra bunurilor celuilalt până la acoperirea integrală a datoriilor avute unul față de celălalt.

De ce să optezi pentru Biroul Notarial “Civilis”?

          Biroul Notarial “Civilis” își susține expertiza pe trei piloni principali: experiență, rapiditate și profesionalism.  Astfel, serviciile de înaltă calitate dublate de o echipă de profesioniști calificați, pregătiți să sară în ajutorul tău, orice problemă notarială ai întâmpina, reprezintă garanția unei alegeri perfecte!

            În cazul în care te confrunți cu un divorț, rapiditatea este cheia. Cu cât rezolvi mai repede procedurile notariale, cu atât stresul se face nevăzut cât ai bate din palme. Rapiditate, dar și profesionalism, fără îndoială. Doar nu vrei să întâmpini notari publici slab calificați care să facă o treabă de mântuială.

            Din acest motiv, Biroul Notarial “Civilis” își propune să te asiste în drumul sinuos al încetării căsătoriei. Fiindcă orice notar profesionist știe că totul e bine când se termină cu bine. Mai ales un divorț.

Similar Posts